Samskapende hjerterom

11.05.2022.

Utdrag fra artikkel i Sandnes Posten 07.05.2022

BYUTVIKLING: Byggene i Nådlandskvartalet har lenge stått tomme, men nå skal huset i Kirkegata 5 fylles opp. Det er Bjella Investments AS med Kristin Bjelland (34) i spissen som eier det ikoniske bygget og tilhørende bygninger i kvartalet. Som flere andre ønsker Kristin å bidra for å hjelpe kommunen med å huse ukrainske flyktninger som nå har kommet til Sandnes.

Det var Kristin selv som tok kontakt med kommunen med forespørsel om det er behov for flere flyktninghjem. Etter å ha fått tommel opp fra kommunen, har Bjelland og flere andre jobbet på dugnad de siste ukene med å klargjøre det røde murhuset for to ukrainske familier.

– Dette er et gammelt bygg fra 1900-tallet, og en del av Nådlandskvartalet. Det røde huset er en del av Bjelland sitt stedsutviklingsprosjekt i byen som vi kaller «Hjerterommet». Huset har stått tomt en stund, men nå har vi inngått et samarbeid med Sandnes kommune om å få i stand et hjem for to ukrainske flyktningfamilier fra midten av mai, forteller Kristin utenfor bygget.

Det er fortsatt en del maling og restaurering som gjenstår grunnet lite aktivitet på eiendommen de siste årene, men de neste dagene skal flere frivillige være med å bistå for at bygget skal bli klart i tide.

– Både familie, venner og samarbeidspartnere har lagt ned mange dugnadstimer for å få dette klart.

– Hvorfor velger du å gjøre dette?

– Jeg tenker det er positivt å kunne bidra. Man føler seg veldig hjelpeløs i den situasjonen de står overfor i Ukraina. Det å bidra med et prosjekt som dette er givende og styrker fellesskap, samtidig er det viktig for meg å være en pådriver for god og inkluderende byutvikling. Dette er et begynnende stedsutviklingsprosjekt som jeg vil skal være for byen og etter hvert bidra til å styrke byens identitet.

Selv om det har vært ganske rolig aktivitet i Nådlandskvartet de siste årene, lover hun at det i årene framover vil skje ting.

– Den originale gamle skofabrikken som står bak her ønsker vi å bevare. Det røde huset, Hjerterommet, er tegnet av den kjente arkitekten Gustav Helland og er et ikonisk bygg fra tidsepoken rundt 1900-tallet. Dette røde bygget, sammen med skofabrikken og Salomonsmauet er en viktig del av industrihistorien i Sandnes, og et kvartal som kan løfte byens identitet og miljø. Å åpne Hjerterommet for ukrainske flyktninger er en positiv måte å igangsette våre visjoner for prosjektet.

Nådlandskvartalet AS var tidligere eid av Bjella Investments, Kruse Smith Eiendom og Øvstebø Eiendom. Da Kristin overtok familieselskapet i 2019, valgte hun å kjøpe ut de andre partnerne med mål om å skape et urbant og inkluderende fellesskap i et område med mye kulturhistorie.

– Tenkt deg ut hva som kan komme?

– Vi har gjennomført en mulighetsstudie for området og igangsatt en dialog med kommunen. Nå blir det spennende å videreutvikle kvartalet og gå i videre dialoger med både kommune og innbyggere.

Les mer om våre byutviklingsprosjekter her